понеделник, 10 декември 2012 г.

Развитие на кредитния сектор у нас

От началото на прехода отпусканите кредити у нас преживяха сериозни възходи и падения. След 1989 година хората бяха объркани и не знаеха как да подходят при предложените им варианти. Тогава на бял свят се повиха и множество банки с най-различни цели.

Всичко обаче се срина с кризата от 1996 година и множеството фалити на кредитни организации и банки у нас. Срина се и доверието на потребителите към банковия сектор, нещо, което костваше 10 години, за да бъде преодоляно. Междувременно се появиха много сенчести и незаконни организации и лихвари, които предлага уж изгодни бързи кредити, но нещата почти никога не бяха такива, каквито в „брошурата”.

Така се стигна до масовата поява на т.нар. небанкови кредитни институции, които имаха за цел да решат всички проблеми, с които хората се сблъскваха при кандидатстване за кредити пред банки. Кризата оказа сериозно влияние и тези компании получиха сериозен тласък, а банките отново загубиха доверието в себе си като сериозни стабилизатори на обществото и неговия домашен бюджет.

Днес над 200 са организациите, които са лицензирани от Българска Народна Банка като имащи право да предоставят бързи кредити на граждани. Те са и оторизирани от съответните инстанции като имащи права на администратори на лични данни. Това до голяма степен направи отпускането на бързи кредити нещо нормално и легално.

Редица преимущества накараха хората да потърсят бързи заеми именно от кредитните компании, като най-силно от тях се открояваха:


  • Високоскоростна процедура т.е. в рамките на минути до 1 час получавате своя отговор и евентуално нужните ви средства (в зависимост от избраната компания).

  • Минимална документация – т.е. наистина лесна процедура по отпускане на бързи кредити само срещу лична карта, без доказване на доход или трудов договор с работодател.

  • Без такси и скрити условия.

  • Възможност за ниски лихви и отстъпки, съпоставими с тези при банковите потребителски кредити.

  • Възможност за кандидатстване и получаване на средствата онлайн, без да попълвате документи на гише или да се редите на опашки.






Няма коментари:

Публикуване на коментар