понеделник, 10 декември 2012 г.

Развитие на кредитния сектор у нас

От началото на прехода отпусканите кредити у нас преживяха сериозни възходи и падения. След 1989 година хората бяха объркани и не знаеха как да подходят при предложените им варианти. Тогава на бял свят се повиха и множество банки с най-различни цели.

Всичко обаче се срина с кризата от 1996 година и множеството фалити на кредитни организации и банки у нас. Срина се и доверието на потребителите към банковия сектор, нещо, което костваше 10 години, за да бъде преодоляно. Междувременно се появиха много сенчести и незаконни организации и лихвари, които предлага уж изгодни бързи кредити, но нещата почти никога не бяха такива, каквито в „брошурата”.

Така се стигна до масовата поява на т.нар. небанкови кредитни институции, които имаха за цел да решат всички проблеми, с които хората се сблъскваха при кандидатстване за кредити пред банки. Кризата оказа сериозно влияние и тези компании получиха сериозен тласък, а банките отново загубиха доверието в себе си като сериозни стабилизатори на обществото и неговия домашен бюджет.

Днес над 200 са организациите, които са лицензирани от Българска Народна Банка като имащи право да предоставят бързи кредити на граждани. Те са и оторизирани от съответните инстанции като имащи права на администратори на лични данни. Това до голяма степен направи отпускането на бързи кредити нещо нормално и легално.

Редица преимущества накараха хората да потърсят бързи заеми именно от кредитните компании, като най-силно от тях се открояваха:


  • Високоскоростна процедура т.е. в рамките на минути до 1 час получавате своя отговор и евентуално нужните ви средства (в зависимост от избраната компания).

  • Минимална документация – т.е. наистина лесна процедура по отпускане на бързи кредити само срещу лична карта, без доказване на доход или трудов договор с работодател.

  • Без такси и скрити условия.

  • Възможност за ниски лихви и отстъпки, съпоставими с тези при банковите потребителски кредити.

  • Възможност за кандидатстване и получаване на средствата онлайн, без да попълвате документи на гише или да се редите на опашки.






Какво да изберем – бързи кредити, потребителски заеми или кредитна карта

Все повече българи трябва да се справят с дефицита в своя семеен бюджет и да потърсят пари на заем. Причините са комплексни, но сякаш най-сериозната от тях си остава перманентната криза, в която си остава България от началото на периода, условно наречен „преход”.

Най-често използваме получените средства, за да покрием неприятни разходи, които ни се налага да направим. Без значение дали става дума за ремонт на автомобили, лечение на близък, покриване на повишената за пореден път сметка за ток, то рано или късно почти всеки изпада в подобна ситуация и се налага да търси пари на заем.

Така изправени пред финансовите проблеми много голяма част от нас си задават въпроса кой би бил най-подходящия начин да посрещнем тези неприятни моменти. Ако сме решили да използваме потребителски кредит, то ще ни се наложи да се сблъскаме с бюрократичната машина на банковите организации. Сложната и бавна процедура, както и многото документи, които се изискват обаче отказват много голяма част от гражданите и те предпочитат да потърсят друга алтернатива за осигуряване на нужните пари на заем.

Друг вариант си остават кредитните карти. И там трябва обаче да минете през сложна и бавна процедура. Един много неприятен момент с кредитните карти е, че на практика вие сте длъжник във всеки един момент, в които сте решили да използвате предоставения ви с тях ресурс.

При използването на бързи кредити обаче нещата са доста по-лесни и прости. Кандидатствате за нужния ви заем. Това може да стане дори през интернет, а одобрението е само срещу личната карта и в рамките на минути. За разлика от кредитните карти тук покривате в края на погасителния период своя заем и не сте ангажиран с кредитора повече. При картите обаче ще продължите да плащате таксите за управление, а ако получавате заплата по тях, то таксите при теглене на средства в брой са значително по-високи.